Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Covid contra Vis Maior

 

 

napi-friss-best-new.jpg

 

TUDVALÉVŐ, HOGY EGY TOLLVONÁSSAL ELINTÉZIK , LETUDJÁK AZ ÜGYET !

 

Egy kis jogi latolgatás az ASR Gázgyár ( továbbiakban Egyesület ) Covid 19-es ügyében.

Az előzményeket ITT OLVASHATOD EL , hogy tisztában legyél az előzményekkel !

 

 

Tudvalevő , hogy az  MLSZ csak a Profi labdarúgással , és főleg az Elitbe tartozó egyesületek anyagi helyzetét latolgatta az első percektől fogva. 

Még véletlenül sem tértek ki az Amatőröket is mélyen érintő kérdésekre , mint például az  igazolt covidos betegség létszám hiányosság miatti ki nem állás tényét illetően ! 

A Versenykiírások , és a labdarúgást érintő jogszabályok is nevesíthettek volna  egyéb Vis Maior eseményre utaló rendelkezéseket is , hiszen lett volna rá idő megalkotni az új  rendelkezéseket ( Versenykiírást ) , hiszen tudatában voltak abban , hogy a 2019 - 2020-as bajnokságból 18 -19 fordulót játszottak le a 30-ból Amatőr szinten.

Lehet , hogy gondolkodni kellett volna ésszerűen arról , hogy mit tartogathat a jövő ! 

Mindig azt hallani , hogy a problémák megelőzésének  a legjobb ellenszere  odafigyelés , az előrelátás. 

Amit a Vis Maior-ról tudni kell :

A kifejezés olyan természeti vagy emberi eredetű ellenállhatatlan erőt jelent, amely abszolút jellegű, az emberek számára elérhető eszközökkel el nem hárítható és amelynek eredményeképpen az érvényben lévő Versenykiírások teljesítése – akár részlegesen vagy időlegesen, akár teljesen vagy véglegesen – lehetetlenné válik.

Az adott helyzetben az elvárható gondosság bizonyítható, de csak aránytalan mértékű beavatkozással tudta volna elhárítani a pályára lépés feltételeit az Egyesület.

Ezáltal az Egyesület a járványveszélyből előálló okból visszavezethetően, nem tudja teljesíteni a Versenykiírás feltételeit.

Menjünk tovább !

Első lépésként pedig az a kérdés, hogy hogyan tudja bizonyítani az Illetékes hatóság, jelen esetben a Versenybizottság, hogy a másik fél részérőről meg e vannak a pályára lépéshez a megfelelő feltételek.

Magyarra fordítva , hogy az ellenfél részéről minden játékengedéllyel rendelkező sportoló  akit pályára küldenek,  azok az Amatőr játékosok  vírusmentesek ( lesznek , vannak )  a kiírt mérkőzés napon ?

A Versenybizottság bekér egy nyilatkozatot arról a mérkőzés megkezdése előtt , amiben garantálja Vendég csapat ( ellenfél )  az adott  játéknapon , a jegyzőkönyvbe beírt játékosok vírusmentességét ?

Az Egyesület a járványveszélyből előálló okból visszavezethetően nem tudja teljesíteni a Versenykiírás feltételeit, ezért ki van téve egy jogszabályban nem létező elbírálásának.

Lehet azt is gondolni, ( nem akarva egyik Clubot sem megbántva ) hogy az ellenfél tudatában van a lehető legtutibb három pont megszerzésében , és nem tesz eleget a tisztességesen (nevezhessük Fair Play-nak is ) , az Őket is sújtó , vagy időközben utolért koronavírusos fertőző betegségről ? 

Csakhogy!

Az Egyesület önhibáján kívül,  külső hatások elháríthatatlan befolyásoltsága végett kerültek ( pályára lépést illetően ) mozgásképtelen helyzetbe. 

Az esemény bekövetkezésének érdemi , hivatalos igazolása tekintetében az Egyesületre nézve kedvezőbb döntést kellene alkalmazni (ismerve a határozataikat nem tudnak Salamoni döntést hozni , hogy feláldozzanak egy Budapest I. osztályában szereplő csapatot a kettévágásra az ellenfél jelenlétében) .

Hivatkozhatunk most arra is , hogy a 2020.év őszi fordulóinak elmaradt , halasztott mérkőzéseinek pótlásán, a 2021.év  második hónapjában olyan játékosok is pályára léphettek akik a Bajnoki mérkőzés hivatalos időpontjában ( 2020 ősz ) nem voltak az átigazolási időpont előtt az új csapatuk játékosa 2021 februárjában.

Mellékesen jegyezném meg, hogy van olyan labdarúgó is aki a Kupa mérkőzéseket nem is beleszámítva , már húsz bajnoki mérkőzésen szerepelt , az úgymond őszi fordulóban 2021 februárjáig.

Ezt a szabályt azért űberelték , ( bár továbbra is elérhető , és nincs mellékelve , hogy érvényét vesztette ekkor és ekkor , csak a módosítgatások hivatkozási számaival van színesítve a hivatalos okirat ) és játszhat még akkor is , ha éppen a Nemzeti Bajnokság valamelyik csoportjában is pályára lépett. Akárhogy is nézzük , ez igencsak meleg , és átgondolatlan döntés volt. 

 

A Vis Maior kifejezés olyan természeti vagy emberi eredetű ellenállhatatlan erőt jelent, amely abszolút jellegű, az emberek számára elérhető eszközökkel el nem hárítható és amelynek eredményeképpen a Versenyszabályzat teljesítése – akár részlegesen vagy időlegesen, akár teljesen vagy véglegesen – lehetetlenné válik.

Az Egyesület az érvényben lévő, az  Őket (is)  érintő Versenykiírásának teljesítését , jelen napokban olyan körülmény gátolja, amelyet az adott fél nem tud  az adott helyzetben elvárható intézkedésekkel elkerülni vagy elhárítani.

Zönge :

Azt is meg lehetett volna csinálni, hogy nyolc emberrel kiállnak , és az első koccanásnál , vagy bokakifordulással valaki a földre huppan, leviszik, és vége a meccsnek  !

Na akkor erre köss csomót, hogy mit tenne az Illetékes Sporttárs a mérkőzés újrajátszását illetően mivelhogy nincs több lehetséges idő az újrajátszást illetően !

Utóirat :

Mint minden rosszban van egy kis jó is , az akkor az most itt érvényes is !

Még midig jobb az ellenfél javára a megítélt ( mert megítélik ) 3 - 0-ás  eredmény , mintha lejátszanák a meccset az utánpótlással kiállva és kapnának egy tízest ! 

 

 

 

 

 

Budatétényi pálya 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.